sobota, 5 października 2013

Oda do jajecznicy

sobota, października 05, 2013

Jajecznico

Królowo sobotnich śniadań
O Ty, co najłagodniej
drażnisz nozdrza nasze

Poprawiająca nastrój
zmęczonych nużącym tygodniem

Najprostszy z prostych
luksusie stołów polskich




W "Konopielce" przywoływana
jako jajecznia dla pani uczycielki
słyszano o Tobie
nawet w Taplarach

Jesteś u mistrza Stachury
tam u babci Oleńki
z dwunastu jaj, jedzona z jednej patelni
przepijana bimbrem
przez Janka Pradera i Peresadę


Gogol twoim imieniem
nazywa swego bohatera w "Ożenku"
urzędnika i radcę dworu
absztyfikanta Agafii

Tyś obecna już w pierwszej książce kucharskiej
kuchmistrza wojewody krakowskiego
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw 
na trzy sposoby przyrządzana:

Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę
a usmażywszy daj z rynką na stół,
możesz też cebulki młodej zielonej,
albo pietruszki drobno ukrajać


Masła w rynce rozpuść,
jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem,
ubij to społem,
a wlej na gorące masło,
usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj.


Rozbij jajec z śmietaną słodką,
wlej na gorące masło,
smaż a mieszaj,
a daj z rynką na stół
dodawszy soli z potrzebą.

Czas już skończyć te wspomnienia

pora zasiąść do jedzenia


0 komentarze: